Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

       

(Από το http://eikonoskopionews.blogspot.com/) ''Εγώ είχα την Αρχηγία όλων των ομάδων ,λόγω του ότι πριν δύο χρόνια ήμουν αρχηγός ομάδας Ναυτοπροσκόπων της Πόλης του Μεσολογγίου.Σχεδόν όλα τ’ αγόρια του Δημοτικού Σχολείου ήταν Ναυτοπρόσκοποι και τα πιο μικρά Λυκόπουλα. Ναυτοπρόσκοποι ήταν και παιδιά του Γυμνασίου και εδώ θα αναφέρω και ονόματα ορισμένων παιδιών που θυμάμαι αυτή τη στιγμή και ζητώ συγγνώμη από τα υπόλοιπα παιδιά: Μάκης Γκάτσος , Γιώργος
Νοταράς , Μίμης Μπουκουβάλας , Μιχαήλ Παπαμιχαήλ , Γαβριήλ Σχοινάς , Τάσος Σχοινάς , Μίμης Βασιλείου, Βασίλης Οικονόμου ,Γαβριήλ Νάκος , Γιώργος Πάτσος , Κώστας Βλάχος , Νίκος Τράκης ,Παπαγεωργίου , Πάνος Μερτύρης , Άγγελος Πραχαλιάς ,Νίκος Βόλης , Ανάργυρος Μπαρδάκος , Ιωάννης Σαρρής(νυν Ιερέας) , Σταμάτης Δωροβάτας , Ιωάννης Κυρίτσης , Διαμαντής Πασχάλης , Γιάννης Σπετσιώτης, Γιάννης Μαρμαρινός , Σταμάτιος Γιαννάκος, Δημήτρης Σχοινάς , Νίκος Βογανάτσης , Δημήτρης Κυρίτσης , Δημήτρης Χατζησωκράτης , Σταμάτης Βογανάτσης.
Από τους παραπάνω ορισμένα παιδιά κάνοντας ορισμένα σεμινάρια και διαβάζοντας προσκοπικά βιβλία ,έγιναν στελέχη και συνεργάτες μου. Ο Γιώργος Νοταράς έγινε Αρχηγός ομάδος, ο Μίμης Μπουκουβάλας Αρχηγός Ακέλας (των Λυκόπουλων ),ο Μάκης Γκάτσος Υπαρχηγός Ομάδας κ.λ.π.
Λαβαίναμε μέρος σε όλες τις Εθνικές και Θρησκευτικές εκδηλώσεις. Δίναμε και θεατρικές παραστάσεις στο Μέγαρο Συγγρού που γέμιζε με κόσμο.
Κάθε δεκαπέντε ημέρες περίπου Σάββατο ή Κυριακή ανάβαμε φωτιά την λεγόμενη campfire.Γύρω απ’ αυτή όλοι οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα κάναμε ένα μεγάλο κύκλο και τραγουδούσαμε διάφορα προσκοπικά τραγούδια καθώς και το προσκοπικό τραγούδι της φωτιάς.
Τα μεν λυκόπουλα έκαναν κύκλο γύρω από τον Ακέλαν τους (τον Αρχηγό τους) και φώναζαν δυνατά «ΑΚΕΛΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑΙ ΝΑΙ». Οι δε Ναυτοπρόσκοποι γύρω από εμένα . Εγώ έλεγα τη λέξη «ΕΣΩ» και αυτοί απαντούσαν «ΕΤΟΙΜΟΣ».
Υπήρχαν δύο συνθήματα όπως το ''ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ'' και το «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» που σήμαιναν ότι ο πρόσκοπος έπρεπε να είναι έτοιμος να κάνει πάντα το καλό και το δεύτερο να είναι πάντα άριστος σε όλα, παντού και πάντα πρόθυμος για το καλό.
Κάναμε διάφορες εκδρομές με καΐκια ή αυτοκίνητα .Ο κόσμος της Ερμιόνης είτε είχε παιδιά στις ομάδες είτε όχι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή με αγάπη. Πραγματικός ξεσηκωμός.
Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που τα παιδιά έδωσαν κατόπιν σεμνής τελετής ενώπιον Θεού και ανθρώπων στα Μανδράκια και στο κέντρο Τροκαντερού την υπόσχεση του Προσκόπου. Υπήρξε το αδιαχώρητο από τον κόσμο.'' (Μαρτυρία του Θεόδωρου Μπανιώκου στον Θωμά Σκούρτη)








--------------------------------------------------------------------------------







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου