Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ''ΑΘΕΙΚΑ'' ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Στο περιθώριο της δίκης
Τα γεγονότα των λεγόμενων "αθεϊκών" του Βόλου ξεκίνησαν σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια από την αντίδραση στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο του Βόλου, το οποίο κατηγορούνταν ως "άντρο" ανηθικότητας και κέντρο των "μαλλιαρών" (δηλ. δημοτικιστών), που θεωρούνταν εχθροί της θρησκείας.
Τα "αθεϊκά" εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του διχασμού που ξεσπά γύρω από το γλωσσικό ζήτημα μεταξύ δημοτικιστών και οπαδών της καθαρεύουσας, με την ισχυρή συμμετοχή της Εκκλησίας υπέρ των δεύτερων. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλύπτονται και στο Βόλο οι "εχθροί" της πολιτείας, της θρησκείας και της οικογένειας στους κύκλους των
μορφωμένων και των εργατών, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν δυναμικά εκείνη την εποχή. Έτσι, εκτός από το Παρθεναγωγείο, κλείνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ενώ διώκονται ποινικά για "αθεϊσμό" 21 άτομα. Η ετυμηγορία της δίκης του Ναυπλίου, το 1914, ήταν αθωωτική για όλους τους κατηγορούμενους, ανακόπηκε ωστόσο η προοδευτική κοινωνική δράση τόσο του Παρθεναγωγείου του Βόλου όσο και του Εργατικού Κέντρου. (http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1914 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου